Hoe werkt KLIKenHUUR?

Terug

Hoe werkt KLIKenHUUR?               

KLIKenHUUR is een site waarop verhuurders gratis woonruimte kunnen aanbieden en waarop jij gratis het aanbod van woonruimte kunt bekijken. Indien jij, als kandidaathuurder, wilt reageren op aangeboden woonruimte, zul jij hiervoor een abonnement moeten afsluiten met Stichting KLIKenHUUR. De kosten hiervoor bedragen € 35 voor een 3 maanden durend abonnement. Na het afsluiten van dit abonnement brengt KLIKenHUUR brengt de  kandidaathuurder en verhuurder met elkaar in contact. KLIKenHUUR vervult uitsluitend deze faciliterende rol.

Met een afgesloten abonnement mag jij gedurende 3 maanden reageren op alle aangeboden woonruimten op de site van KLIKenHUUR, met een maximum van 3 reacties per week. Met één abonnement kun jij dus maximaal 39 keer reageren.

Omdat er per aangeboden woonruimte maximaal 15 kandidaathuurders worden uitgenodigd om te reageren, is de kans dat jij via KLIKenHUUR voor jouw geschikte woonruimte vindt, groter dan bij veel andere verhuursites.

Hoe verloopt een procedure?

Een verhuurder plaats een advertentie op de site van KLIKenHUUR, geeft aan wat de selectiecriteria zijn en stelt de datum in tot wanneer kandidaathuurders kunnen reageren.

Zodra er voldoende belangstellenden zijn (het aantal reacties per wooneenheid staan op de site vermeld) zal de procedure als volgt verlopen:

  1. De selectiecriteria worden toegepast en de kandidaathuurders die in principe voldoen aan de selectiecriteria worden uitgenodigd voor een bezichtiging;
  2. Na de bezichtiging moeten kandidaathuurders aangeven of ze willen huren of niet;
  3. Zijn er meer kandidaathuurders die zouden willen huren, dan wordt aan de hand van de selectiecriteria een volgorde bepaald van kandidaathuurders die in aanmerking komen voor een huurovereenkomst. Indien er meerdere kandidaathuurders voldoen aan de selectiecriteria wordt er een onafhankelijke loting uitgevoerd;
  4. De verhuurder kan vervolgens zelf een huurovereenkomst met de gekozen kandidaat afsluiten;
  5. Zodra de huurovereenkomst tot stand is gekomen tussen de verhuurder en de kandidaathuurder ontvangen de overige kandidaathuurders een bericht waarin aangegeven wordt dat de procedure correct is doorlopen en dat met hen helaas geen huurovereenkomst zal worden afgesloten;
  6. De verhuurder ontvangt vanuit KKVV een verantwoordingsdocument waarop wordt aangegeven hoe de procedure is verlopen en dat deze correct is uitgevoerd en afgerond.

Selectiecriteria: lees meer.

Meldpunt gemeente:

Op 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap in werking getreden. Deze wet biedt betere bescherming aan huurders en woningzoekenden tegen ongewenst gedrag van verhuurders. Op basis van deze wet is iedere gemeente verplicht om uiterlijk op 1 januari 2024 een gemeentelijk meldpunt in te richten waar huurder en anderen meldingen van ongewenst verhuurgedrag kunnen doorgeven. Ook kunnen huurders hier terecht met vragen omtrent de huur van hun woning. Deze meldingen kunnen dan door gemeente gebruikt worden voor de handhaving. Daarnaast kunnen gemeente een verhuurverordening met behorend vergunningstelsel invoeren.

Doorklik: Overzicht gemeentelijke meldpunten en verhuurverordeningen op grond van de Wet goed verhuurderschap